Isı Yalıtımı

        İsı yalıtımı, bir bina veya yapının dış ortamdan gelen ısıyı içeride tutmayı amaçlayan bir yöntemdir. Bu yöntemler sayesinde, ısıtma maliyetleri azaltılabilir ve iç ortam ısısı düzenlenebilir. İsı yalıtımı, ısının yalıtılmasını sağlamak için kullanılan malzemelere izolasyon denir.





        İzolasyon malzemeleri, ısıyı geçirmeyen özelliklere sahip olan malzemelerdir. Bu malzemeler, ısının yalıtılmasını sağlamak için duvarlar, tavanlar, zeminde, tesisatlar ve boruların dışında kullanılır. İzolasyon malzemelerinin seçimi, bina veya yapının yapım yöntemine, ısıtma ve soğutma sistemlerine, iklim koşullarına ve maliyetine göre değişebilir.


        İzolasyon malzemelerinin en yaygın olarak kullanılanları, poliüretan, polistren, linyit, cam yünü, yün, saman, su buharı geçirmez filmler ve fiberglastır. Bu malzemelerin her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin, poliüretan ve polistren hafif, yüksek ısı yalıtım kapasitesine sahip ve ucuzdur, ancak yangına karşı dayanıklı değillerdir. Linyit ise ağır, düşük ısı yalıtım kapasitesine sahip olmasına rağmen yangına karşı dayanıklıdır.


        İzolasyon malzemelerinin etkili bir şekilde kullanılması, bina veya yapının ısı yalıtımını etkili bir şekilde gerçekleştirebilir. İzolasyon malzemelerinin doğru bir şekilde kullanılması, ısıtma maliyetlerini azaltır ve iç ortam ısısını düzenler. Ayrıca, izolasyon malzemelerinin kullanımı, çevresel etkileri azaltmaya yardımcı olur.


        Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini azaltmak için yapılan işleme denir. Isı transferinin azaltmaya yarayan yapı malzemelerine yalıtım malzemesi denir. Bu malzemelerin temel özelliği ısı iletim katsayısıdır. Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat bir ortamda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarı, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.


        Yalıtım, ısınmak veya serinlemek amacıyla yapılan harcamayı %50 azaltır. Yazın serin kışın sıcak bir ortam sağlar. Küflenme, siyah leke ve mantar oluşumunu önler. Ayrıca, yakıt tüketimini ve atık gazların azaltılmasını sağlayarak çevrenin korunmasında katkıda bulunur.